Plannen

Naast mijn werk in één op één gesprekken ben ik nu aan het nadenken over het geven van cursussen en trainingen aan cliënten/patiënten en aan hulpverleners/collega’s.

>> Als eerste werk ik aan een training in compassievaardigheden voor in de eerste lijn. Ik denk aan een korte training van ongeveer 5 bijeenkomsten voor een ieder met psychische klachten, bij wie het ontwikkelen van meer compassie en zelfcompassie helpend lijkt. De teacherstraining MBCL (zie http://www.compassietraining.nl), die ik net afgerond heb, is gericht op personen die al een mindfulness training hebben gevolgd. Dat is een mooi en goed gefundeerd programma. Mijn wens is echter een training neer te zetten die laagdrempeliger is, omdat ik ervan overtuigd dat betere zelfzorg en een vriendelijker houding naar zelf en anderen een grote rol speelt in herstellen en het vinden van een nieuwe balans.

Vragen of ideeën zijn welkom! Mail gerust naar welkom@gezondvangeest.nl

>> Daarnaast denk ik dat het een goed idee kan zijn om aan cliënten met bijvoorbeeld angst- of depressieve klachten voorlichting (psycho-educatie) te geven over wat we vanuit de wetenschap weten over het ontstaan van deze klachten, en wat we weten over wat kan helpen om hiervan te herstellen. Deze voorlichting kan in groepjes gegeven worden als voorloper of voorbereiding op therapie, en soms ook als vervanging.

>> In de afgelopen jaren heb ik een deel van mijn vrije tijd (in brokjes en met tussenpozen) besteed aan het volgen van vakken Wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik hoop binnenkort ook het bachelordiploma te mogen halen. Vanuit de filosofie zijn er veel raakvlakken met de geestelijke gezondheid. “Geloof niet alles wat mensen tegen je zeggen, ga op zoek naar de achtergrond van ideeën en leer vooral zelf na te denken over wat belangrijk en gezond voor je is”, zijn algemene adviezen die vanuit deze hoek versterkt worden. In mijn werk als psycholoog merk ik verdieping in de gesprekken: hoe belangrijk het is om rustig de tijd te nemen om te zoeken naar ideeën, waarden en grenzen.

>> In mijn persoonlijk leven heb ik me de laatste jaren verdiept in het boeddhisme en beoefen meditatie. Over het boeddhisme valt veel te lezen. Het zit vol paradoxen. Er zijn een aantal kernwaarden die me erg aanspreken. Andere aspecten weer minder. Maar mijn aandacht keert er op dit moment steeds naar terug. Regelmatig mediteren, samen en alleen, en de uitwisseling hierover, levert me (vaak) meer rust en helderheid. Met die rust en helderheid steeds opnieuw het leven tegemoet treden, dat is mijn wens. Ook al lukt mij dat ook vaak niet. Maar dat is wat het is.

Ideeën of belangstelling op een van deze gebieden of thema’s? Ik hoor het graag!

Wordt vervolgd. Heb je een bepaald idee naar aanleiding van wat je leest op deze site, of is er een vraag of behoefte, bijvoorbeeld in een bedrijf of vanuit een gezondheidszorginstelling/praktijk? Neem contact met me op!

welkom@gezondvangeest.nl

06-19482768