Kerstvakantie

De praktijk is gesloten van 24-12 tot en met 03-01.

Ik wens een ieder goede dagen, met wat rust, fijn gezelschap op een of andere manier, en hopelijk goede vooruitzichten voor een nieuw jaar.

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar!

Ik vond deze tekst op instagram:

Lessons of 2020:

Plans are just stories in our head. Life does not always follow.

We are all vulnerable.

Hugs rule. Smiles matter.

Human kindness is our only hope.

Plannen

Naast mijn werk in één op één gesprekken ben ik nu aan het nadenken over het geven van cursussen en trainingen aan cliënten/patiënten en aan hulpverleners/collega’s.

>> Als eerste werk ik aan een training in compassievaardigheden voor in de eerste lijn. Ik denk aan een korte training van ongeveer 5 bijeenkomsten voor een ieder met psychische klachten, bij wie het ontwikkelen van meer compassie en zelfcompassie helpend lijkt. De teacherstraining MBCL (zie http://www.compassietraining.nl), die ik net afgerond heb, is gericht op personen die al een mindfulness training hebben gevolgd. Dat is een mooi en goed gefundeerd programma. Mijn wens is echter een training neer te zetten die laagdrempeliger is, omdat ik ervan overtuigd dat betere zelfzorg en een vriendelijker houding naar zelf en anderen een grote rol speelt in herstellen en het vinden van een nieuwe balans.

Vragen of ideeën zijn welkom! Mail gerust naar welkom@gezondvangeest.nl

>> Daarnaast denk ik dat het een goed idee kan zijn om aan cliënten met bijvoorbeeld angst- of depressieve klachten voorlichting (psycho-educatie) te geven over wat we vanuit de wetenschap weten over het ontstaan van deze klachten, en wat we weten over wat kan helpen om hiervan te herstellen. Deze voorlichting kan in groepjes gegeven worden als voorloper of voorbereiding op therapie, en soms ook als vervanging.

>> In de afgelopen jaren heb ik een deel van mijn vrije tijd (in brokjes en met tussenpozen) besteed aan het volgen van vakken Wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik hoop binnenkort ook het bachelordiploma te mogen halen. Vanuit de filosofie zijn er veel raakvlakken met de geestelijke gezondheid. “Geloof niet alles wat mensen tegen je zeggen, ga op zoek naar de achtergrond van ideeën en leer vooral zelf na te denken over wat belangrijk en gezond voor je is”, zijn algemene adviezen die vanuit deze hoek versterkt worden. In mijn werk als psycholoog merk ik verdieping in de gesprekken: hoe belangrijk het is om rustig de tijd te nemen om te zoeken naar ideeën, waarden en grenzen.

>> In mijn persoonlijk leven heb ik me de laatste jaren verdiept in het boeddhisme en beoefen meditatie. Over het boeddhisme valt veel te lezen. Het zit vol paradoxen. Er zijn een aantal kernwaarden die me erg aanspreken. Andere aspecten weer minder. Maar mijn aandacht keert er op dit moment steeds naar terug. Regelmatig mediteren, samen en alleen, en de uitwisseling hierover, levert me (vaak) meer rust en helderheid. Met die rust en helderheid steeds opnieuw het leven tegemoet treden, dat is mijn wens. Ook al lukt mij dat ook vaak niet. Maar dat is wat het is.

Ideeën of belangstelling op een van deze gebieden of thema’s? Ik hoor het graag!

Wordt vervolgd. Heb je een bepaald idee naar aanleiding van wat je leest op deze site, of is er een vraag of behoefte, bijvoorbeeld in een bedrijf of vanuit een gezondheidszorginstelling/praktijk? Neem contact met me op!

welkom@gezondvangeest.nl

06-19482768

Patronen doorbreken


Patronen doorbreken / druk 1 Boek omslag
Patronen doorbreken / druk 1

Hannie van Genderen, Gitta Jacob, Laura Seebauer,

13 September 2012
200

Maak je steeds weer dezelfde fouten in het leven, terwijl je je hebt voorgenomen om een volgende keer anders te reageren? Vertoont je gedrag hardnekkige patronen, die je zeer tegen je zin niet eenvoudig kunt doorbreken? In dat geval helpt schematherapie je verder.

Schematherapie leert je om de oorsprong van je gedragspatronen te doorgronden, hun invloed op je alledaagse leven te onderzoeken en jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen.

Aan de hand van vele voorbeelden en online beschikbare invuloefeningen maakt Patronen doorbreken duidelijk hoe patronen van gedrag, gedachten en gevoelens zijn ontstaan en hoe je die kunt veranderen.

Compassie in je leven


Compassie in je leven Boek omslag
Compassie in je leven

Erik van den Brink en Frits Koster

Boom
1-11-2019
paperback

Compassie in je leven bevat een compassietraining die bestaat uit acht stappen, met daarbij 28 meditatieoefeningen en werkbladen. Deze volledig herziene editie bevat nieuwe en verbeterde oefeningen en thema’s, gebaseerd op recente publicaties en de ervaring van het werken met de Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) training. Het programma is wetenschappelijk onderbouwd en geïnspireerd door het werk van onder meer Paul Gilbert, Barbara Fredrickson, Christopher Germer en Kristin Neff.

Corona-Virus

De praktijk is vooralsnog gewoon open, zolang dat volgens de richtlijnen van de overheid en mijn beroepsvereniging mogelijk is. We hebben voornamelijk één-op-één contacten en we houden samen de hygiëne-regels strikt in acht.

U bent welkom als u geen klachten heeft en niet in contact bent (geweest) met iemand die klachten heeft en niet in een gebied bent geweest met een hoge besmettingsgraad. Als u lichamelijk kwetsbaar bent, dan kunnen de gesprekken beter niet in de praktijk plaats vinden maar bijvoorbeeld telefonisch of via beeldbellen. Als u de laatste tijd veel in (wisselende) groepen bent geweest waarbij u niet helemaal zeker bent van de afstand die gehouden kon worden: ik stel het op prijs als u dat laat weten zodat we overleggen over de optie beeldbellen. 

Ik wil u vragen om in de praktijk niets aan te raken. U kunt op de bel drukken met bijv. een schoon zakdoekje. U kunt ook op het raam kloppen of tikken. We schudden geen handen en houden afstand. Ik doe de deuren voor u open en dicht. Op dit moment bied ik geen koffie en thee aan. Neemt u zelf een flesje water mee als u dat prettig vindt. Het lijkt wat onvriendelijk, maar deze voorzorgsmaatregelen zijn ter bescherming van ons allen.

Vanaf 14-10 zal er een luchtreiniger aanwezig zijn en zal er gewerkt worden met een plexiglas scherm. Met de toegenomen besmettingen in het land moeten we er alles aan doen om elkaar niet per ongeluk te besmetten. 

Mocht het zo zijn dat face-to-face gesprekken niet mogelijk zijn, dan is beveiligd beeldbellen of uitwisselen van berichten via E-Health een mogelijkheid, of natuurlijk gewoon telefoneren. Als u zich zelf niet goed voelt of het op een andere manier niet vertrouwd vindt, dan stel ik het op prijs als u contact met me opneemt over een alternatief.

Natuurlijk volg ik de berichten van de overheid op de voet, dus als er verandering in de situatie komt dan volgen we dat op. We bekijken de situatie per dag en indien nodig neem ik met iedere cliënt contact op voor overleg.

AVG – Privacy gewaarborgd

Een nieuwe privacywet voor heel Europa

Vanaf 25 mei 2018 moet elke organisatie aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voldoen. Als GZ-Psychologiepraktijk voldeden wij al aan de meeste eisen, maar nu kunt u dat ook beter controleren.
De praktijk heeft een Intern Privacy Statement, Verwerkersovereenskomsten met dienstverleners en een Datalekken Register.
Hier vindt u onze Externe Privacy Verklaring

Ook hebben we informatie met betrekking tot je persoonlijke gegevens en je dossier op een rijtje gezet: Vertrouwelijkheid-in-de-praktijk

Navigatie

We hebben gemerkt dat de officiële TomTom het adres Noordwolderweg 7 niet goed pakt. U wordt dan naar Noordwolde gestuurd. Als u nr. 5 intikt dan komt het wel in orde.

Rijdt u op de Google Maps Navigatie? Geen probleem. Als u Gezond van Geest intikt dan heeft u gelijk de juiste plek.

Leven met pijn


Leven met pijn Boek omslag
Leven met pijn

Martine Veehof, Karlein Schreurs, Monique Hulsbergen & Ernst Bohlmeijer

Boom Psychologie
2012
229Praktisch zelfhulpboek gericht op het anders leren omgaan met chronische pijnklachten en verbeteren van je functioneren en kwaliteit van leven.

Voluit Leven


Voluit leven / druk 9 Boek omslag
Voluit leven / druk 9

E.T. Bohlmeijer, Monique Hulsbergen,

11 December 2014
187

Zelfwerkboek vanuit de Acceptatie en Commitment Therapie. Helder en praktisch boek, gericht op accepteren van dingen die je niet kunt veranderen en duidelijk krijgen wat werkelijk belangrijk voor je is in het leven en hoe je je daar meer op kunt richten.